SWEET MEMO


Sweet Pinky

Sunday, April 21, 2013

10 PaNtanG LeLaKI


Perhatian kepada semua kaum lelaki yang teringin nak bercinta, baru jatuh cinta, sedang dilamun cinta atau yang sudah berumahtangga, ni dia tips untuk ayat-ayat beracun yang pantang disebut di depan awek, teman wanita atau isteri. Jika salah satu ayat ini disebut, paling kecil boleh menyebabkan pertengkaran, paling hebat boleh menyebabkan penceraian. Elakkan dari mengguna ayat-ayat beracun ini untuk kebahagiaan perhubungan anda semua.
1. “Kalau you betul-betul sayang I, you akan buat apa I suruh.”
What do you mean kalau dia betul sayangkan you? Jadi, kalau dia tak buat bermakna dia tak sayanglah? Perempuan mungkin lembut atau nampak lemah tapi tidaklah dungu. Kalau nak minta tolong, cakap sajalah. Menggunakan ‘senjata’ sebegini untuk kepentingan diri sendiri dan membuat teman wanita merasa serba salah adalah cukup menyedihkan.

2. “I tak suka dengan kawan-kawan you.”
Perhubungan teman wanita anda dengan girlfriends dia adalah sacred atau ‘suci’. Janganlah dengan sesuka hati dan secara terus terangnya anda memberitahu dia yang anda tidak suka dengan kawan-kawan dia. Walaupun secara realitinya anda tidak suka atau tergugat dengan kawan-kawan dia yang mungkin lebih hot daripada girlfriend anda, jangan sesekali sebut yang anda tak suka kawan-kawan dia secara direct kerana anda hanya menempah tiket untuk bertengkar secara hebat.

3. “I punya ex-girlfriend dulu….”
Ayat ini pantang disebut langsung kepada teman wanita terkini anda atau anda terpaksa menghadapi bahana tidak dapat dimaafkan oleh teman wanita anda. Kalau anda nak kutuk ex-girlfriend anda mungkin boleh, tapi dinasihatkan jangan, kerana dengan menyebut tentang ex anda, anda akan dituduh tidak setia dan anda masih sayang pada gadis itu. Peluang untuk teman wanita anda menukar topik ini untuk jadi something about her adalah sangat besar. Tiba-tiba anda akan dengar ayat-ayat seperti “you dah tak sayang I lagi”, “you lebih suka ex you”, dan lain-lain lagi yang hanya akan memanaskan telinga anda.

4. “Cuba tengok perempuan tu…”
Janganlah berani suruh dia rujuk kepada perempuan lain atas alasan apa pun kerana dia tak suka anda bandingkan dirinya dengan wanita lain. Secara ringkasnya, anda perlu menempuh kehidupan ini seolah-olah ada satu sahaja wanita yang anda kagumi, iaitu dirinya. Kebudak-budakan? Mungkin juga tetapi cubalah tengok akibatnya kalau anda cakap pasal perempuan lain di depan teman wanita anda.

5. “I tak cukup bagus untuk you.”
Bagi orang lelaki untuk merendah diri cara ini adalah pathetic dan melemaskan! Dengan bercakap begini, anda akan menunjukkan kelemahan anda yang tidak suka dilihat oleh kaum perempuan. Lagipun kalau anda tak cukup bagus untuk dia, adakah dia bodoh sebab pilih anda? Gunalah taktik lain yang lebih menyenangkan ye.

6. “I takde mood lah.”
Sekali lagi wanita akan menganggap this is about her walaupun sebenarnya bukan. Dia akan fikir apa lagi yang boleh menyebabkan anda bosan selain daripada dia? Dia tak fikir yang anda mungkin ada masalah lain kerana bagi dia setiap kali anda takde mood, it’s about her. Jadi elakkan dari menyebut ayat ini dan adalah lebih baik anda berdiam diri.

7. “Perangai you macam mak you lah.”
Sakit ke bang? Orang perempuan bukan tak bangga jadi anak mak dia tapi kalau you cakap macam tu, takut dia salah faham dan ingat you kata dia tua dan seorang yang tak cool. Lainlah kalau mak dia hot atau sporting perangainya. Secara ringkasnya, janganlah bandingkan diri dia dengan mak dia sebab dia tentu tak akan suka.

8. “Takyahlah nak emo…”
Biasalah orang perempuan emosi! Tetapi ketika dia emosi dan anda sebut ayat itu, dia akan serta-merta kecil hati sebab anda mempersendakan dia. Tentulah dia emosi bersebab. Gunalah cara lain yang lebih baik daripada itu!

9. “I tak sukalah baju tu…”
Wahai kaum lelaki, jangan complain apa-apa tentang pakaian dia walaupun ditanya! Biar kawan-kawan dia yang dipertanggungjawabkan tentang itu. Lainlah kalau berpakaian melampaui batas seperti terlalu terdedah atau terlalu hodoh. Cara paling baik untuk tackle perkara ini ialah dengan puji dia kalau anda suka baju dia daripada kritik baju yang anda tak suka.

10. “Kakak/Abang you entah apa-apa.”
Tolong jangan cakap yang buruk tentang ahli keluarga, buruk padahnya. Tak kiralah samada kakak atau abang dia memang tak berguna, don’t say it to her face. Kalau tujuan anda untuk cari gaduh dengan dia, silakan mula dengan ayat ini, tentu tak akan gagal untuk memulakan pertengkaran!

Makna hadiah


JAM TANGAN………
Tanda mengingati setiap masa dan waktu.

CINCIN………….
Tanda ikatan kasih yang abadi.

GELANG………….
Tanda mesra

RANTAI LEHER …….
Ikatan cinta yang perlu perhatian.

SUBANG………….
Tanda penghargaan dan penghormatan.

KASUT…………..
Sentiasa mengambil berat/prihatin.

PAKAIAN/KAIN…….
Semoga kasih berkekalan dan dekat selalu.

PAYUNG………….
Tanda kasih dan sentiasa ingin melindungi.

MINYAK WANGI…….
Tanda cinta

BINGKAI GAMBAR…..
Sentiasa merindu dan tak ingin berjauhan.

BUKU……………
Bersifat terbuka dan bertolak ansur.

BUNGA……………
Tanda perkenalan dan tanda sayang

COKELAT ……..
Semanis cintamu.

LAGU/CD/KAD UCAPAN ………
Mengabadikan cinta

SEJADAH DAN ALQURAN………
Tandanya kekasihnya itu menyayanginya dunia dan akhirat.

kiriman: “chipmunk_malaysia”

20 Perkara Yang Membuatkan Wanita Membenci Lelaki


By Alhaddad

Ntah ler betul ke idak nie macik2 dan sesape je lah cuba kasik pendapat korang betul ke idak nih???
banyak sangat nie kompius aku

1. MENINGGIKAN SUARA

Tahulah mereka dikurniakan suara yang ‘macho’ tapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.

2. MAIN KAYU TIGA

Bab main kayu tiga ni masalah paling besar. Walaupun dah ada kekasih, mereka sukar untuk setia. Apatah lagi kalau digoda, terus disambar tanpa mempedulikan perasaan kekasihnya.

3. SUKA ‘CUCI MATA’

Kebanyakan lelaki sukar mengawal mata (mata keranjang). Pantang jumpa perempuan cantik dan seksi mulalah mata tu macam nak terkeluar. Walaupun sedang bersama kekasih, si dia tidak akan peduli. Bagi mereka tidak salah kalau sekadar mencuci mata tetapi hati kekasih kenalah jaga juga cik abang!

4. MENGONGKONG

Itu tak boleh, ini tak boleh, sikit-sikit nak kontrol. Segala gerak-geri kekasih dikawal, sampaikan nak berpakaian pun harus ditentukan. Kalau nak keluar ke kedai pun kena repot dulu, kalau tidak mulalah tercetusnya pertengkaran kerana hal sekecil itu. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka disoal siasat oleh kekasih mereka… Macammana tu?

5. EGO

Ini merupakan masalah paling ketara dan merimaskan kaum wanita. Keegoan dan lelaki memang tak dapat dipisahkan. Tetapi ada kalanya lelaki menjadikan keegoan sebagai alasan untuk mereka bertindak tanpa mempedulikan perasaan si gadis. Keegoan membuatkan lelaki mempunyai kuasa veto dalam kehidupan mereka termasuklah memimpin kaum wanita. Tidak salah mempamerkan ego tetapi biarlah kena pada tempatnya.

6. MENIPU

Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tak munasabah. Sanggup memungkiri janji dan memberikan alasan yang mereka mempunyai masalah yang tak dapat dielakkan padahal sebenarnya mereka enggan melaksanakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Berterus-teranglah wahai kaum lelaki kerana kaum wanita lebih menghormati mereka yang memiliki sifat berterus-terang ini. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini lama kelamaan akan membuatkan semua gadis akan menjauhi anda.

7. PERASAN

Aduhaiii… lelaki ini cepat perasan terutamanya jika mereka ini berkerjaya baik, berpenampilan menarik dan mempunyai wajah yang hensem. Boleh tu mengaku merekalah yang menjadi lelaki idaman para wanita. Tapi, mungkin pada pandangan seorang wanita mereka ini sederhana sahaja tapi mereka ini yang suka perasan lebih. Bukan semua wanita memandang pada paras rupa, kalau dah terlebih-lebih perasan tuu… Ada wanita yang lebih suka mengutuk dari memuji…

8. MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI

Susah juga kalau dapat yang mementingkan diri sendiri ni. Lelaki selalunya tidak mahu mengalah dan ingin menegakkan pendapat sendiri tanpa mempedulikan luahan pasangannya. Mereka juga suka mendahulukan kemahuan mereka dan jarang hendak mementingkan perasaan kekasih… Egolah katakan! Tidak semestinya pendapat kaum wanita ni tak boleh diguna pakai.

9. KURANG MEMBERIKAN PERHATIAN

Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian tidak kira dalam apa jua urusan. Tetapi kalau urusan yang berkaitan dengan dirinya sendiri, pantas pula melaksanakannya. Jika berkaitan teman wanita, alamatnya… mereka kurang mengambil perhatian. Mengapa ya? Kaum wanita sebenarnya bukan minta diberikan perhatian 24 jam tetapi cukuplah sekadar pasangannya mengambil tahu akan dirinya kerana sifat semulajadi seseorang wanita itu yang ingin bermanja dan dimanjakan.

10. CEMBURU BUTA

Orang kata cemburu tandanya sayang, tapi kalau cemburu tak tentu pasal dan memanjang saja cemburu, tentu rasa tak selesa juga. Agaknya lelaki yang kuat cemburu ni takut kekasihnya terlepas ke tangan kumbang lain kot. Harus diingat, bukan semua perempuan suka kekasihnya kuat cemburu. Tapi, ada juga sesetengahnya suka apabila teman lelakinya cemburu kerana seolah-olah teman lelakinya amat menghargai dirinya. Jangan cemburu buta sudahlah, malas jugak nak layan kadang-kadang!

11. MATA DUITAN

Jangan tak tahu ada juga lelaki mata duitan atau pun gelarannya ‘lelaki spedo’. Mereka tak kisah nak kikis duit kekasih dengan 1001 macam alasan yang adakalanya tidak logik diterima dek akal fikiran. Kalau kisah perempuan mata duitan kita sudah biasa dengar, tapi kalau lelaki pula yang mata duitan… apa cerita ni?? Takkan masa-masa macam ni keegoan lelaki hilang pulak?!!

12. KOMITED TERHADAP KERJAYA

Susah kalau dapat teman lelaki yang terlalu komited dengan kerjaya. Mereka ni selalu sangat memberi banyak alasan kerja apabila diajak keluar. Kalau keluar bersama, selalu pula bercerita tentang kerja dan merungut sering dibebani kerja yang menimbun. Bukanlah tidak boleh lelaki mementingkan kerjaya tetapi pandai-pandailah membahagikan masa bersama teman wanita. Paling tidak pun, seminggu sekali luangkan masa menemaninya dan lupakan segala hal berkaitan kerja. Bukannya kaum wanita ni tidak memahami kalau teman lelakinya pandai membahagikan masa…

13. PANAS BARAN

Aduiii… masalah yang boleh menimbulkan fobia terhadap seseorang gadis apabila mendapat kekasih yang panas baran. Pantang silap sikit, mahu dihambur segala kemarahannya. Ada juga kesilapan bermula dari diri sendiri tetapi tetap menyalahkan orang lain. Setakat kena tengking boleh lagi diterima walaupun sebal satu badan tapi, bagaimana kalau siap sepak terajang? Kalau nak sepak terajang carilah mereka yang sepadan dan janganlah berlawan dengan kaum yang lemah bang! Di mana sifat bertanggungjawab dan kepimpinan yang ada? Cuba-cubalah kawal kerana setiap dari kita ada barannya, cuma kena pandai-pandai mengawallah. Kalau dah tak terkawal sangat, tak payah bercintalah cik abang oiii!!!

14. KAKI MEROKOK

Ini satu lagi sifat kaum lelaki yang melemaskan wanita. Asyik berasap sana sini, naik lemas dengan bau dan asap rokoknya. Dalam sehari adakalanya habis sekotak rokok. Kalau habiskan duit dengan makan benda berfaedah tak apa juga, ini tidak… asyik menyedut asap yang tidak menyehatkan. Kalau asap tu membawa kesan pada diri sendiri saja tak apa juga, ini tidak… membawa kesan juga pada orang sebelah menyebelah. Kadang-kadang teman wanita menegur bukannya apa, dia sayangkan kita juga dan tak mahu kita jatuh sakit. Lagipun mereka juga tak nak teman lelaki mereka membazirkan duit dengan merokok.

15. PENGOTOR

Ada segelintir lelaki sukar nak menyedari diri mereka ni ada yang pengotor. Terutama bab meludah atau membuang kahak merata-rata. Yarkkk!!! Ada juga yang jarang basuh seluar, pakai baju yang sama berulang kali, tidak memakai deodarant dan macam-macam lagi sampaikan badan sudah berbau semacam pun dia tak sedar. Tidakkah mereka ini terasa segan apabila menyedari badan sudah berbau?? Entahlah… hanya kaum lelaki yang bersifat pengotor ini saja yang dapat menjawabnya.

16. GELOJOH

Kalau bab makan, lelaki ni agak gelojoh. Macam ‘food machine’. Mereka lemas melihat teman wanita mereka makan terlalu sopan tetapi mereka tidak sedar cara mereka makan yang gelojoh juga melemaskan kaum wanita. Sepatutnya, samada lelaki mahupun wanita patutlah makan dengan bersopan. Buat apa terkejar-kejar?

17. PENTINGKAN KAWAN-KAWAN

Sanggup membatalkan temujanji semata-mata hendak bermain bola sepak ataupun menonton WWF bersama kawan-kawan. Lelaki juga selalu mementingkan kawan-kawan dalam banyak hal. Sekali-sekala bolahlah, jangan pula selalu saja memberi alasan hinggakan masa bersama teman wanita tiada langsung semata-mata untuk menghabiskan masa bersama kawan-kawan. Apa guna bercinta kalau macam tu gayanya? Kalau ada masalah pula, kawan-kawan sebagai tempat mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan si dia. Kalau dah memilih si dia sebagai kekasih, mungkin satu hari si dia juga akan menjadi isteri anda, jadi takkanlah anda selalu hendak merahsiakan sesuatu dari dia. Tak eloklah berbuat demikian, nanti si dia terasa seolah-olah dirinya tidak penting buat anda pula.

18. TIDAK TAHU MEGHARGAI

Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Mereka seboleh-bolehnya mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap meghargai mereka ini. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan tu, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap anda yang menghargainya di atas apa yang cuba dilakukannya terhadap anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.

19. PUTAR BELIT

Lelaki ni ramai yang pakar memutar-belitkan kenyataan walaupun ternyata sememangnya merekalah yang bersalah. Bagi mereka, putar belit ini tak mengapa asalkan si dia mempercayai alasan tersebut dan mereka akan terlepas dari kesalahan sendiri. Sekiranya anda benar-benar menyintai pasangan anda, perkara begini seharusnya tidak berlaku kerana apa akibatnya sekiranya si dia mengetahui juga tipu helah anda suatu hari nanti. Kalau anda tak pandai menyelamatkan keadaan, melepaslah anda! Jujurlah pada pasangan anda.

20. SUKA KONTROL MACHO

Peh! Nak dikatakan macho, ada juga yang tak. hancur je yang lebih kot! Terutama bab sikap, mahu lebih gentleman, berketrampilan dan hensem. Seboleh-bolehnya mereka mahu menampakkan yang diri mereka lelaki sejati dan ada elemen HERO. Tak perlulah nak merasakan diri anda macho kerana wanita sahaja yang layak membuat penilaian terhadap anda. Sekiranya anda rasa diri anda macho, tetapi pada mata wanita tersebut anda tidaklah semacho yang disangkakan, tak guna juga

Sunday, March 24, 2013

Petua Kecantikan dan Kesihatan Untuk Wanita 30-an

Petua Kecantikan dan Kesihatan Untuk Wanita 30-an

• Kawal Pemakanan - Proses penuaan dapat dilambatkan jika kita mengamalkan pemakanan yang seimbang. Banyakkan makanan berserat tinggi, sayur dan buah-buahan. Kurangkan makanan berlemak, minuman yang mengandungi banyak kafein, minuman ringan dan makanan ringan.

• Guna Pelembap Yang Sesuai - Apabila umur anda menjangkau 30-an, keanjalan dan kelembapan kulit semakin kurang. Oleh itu penggunaan krim pelembab sangat diperlukan. Carilah pelembab yang sesuai dengan kulit muka masing-masing. Anda perlu ingat bahawa krim muka jenama popular dan mahal tidak semestinya sesuai dengan jenis kulit anda.

• Elakkan dari Pancaran Cahaya Matahari - Jangan biarkan muka anda banyak terdedah kepada cahaya matahari dalam jangkamasa yang panjang. Pendedahan yang lama bukan saja menggelapkan kulit, ianya juga dapat mengurangkan kelempapan kulit yang membawa kepada kekeringan.

• Sentiasa Bersenam - Bersenam mampu meningkat keupayaan dan kesihatan. Pastikan anda melakukan senaman ringan setiap hari selepas bangun tidur. Jika ada masa, lakukan senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

• Minum Banyak Air - Kekeringan dan gejala penuaan boleh diperlambatkan dengan. meminum banyak air. Ini kerana, air adalah aset penting untuk kesihatan tubuh badan terutamannya kulit muka. Kekurangan jumlah air dalam badan boleh menyebabkan anda mudah diserang pelbagai penyakit. Selain itu, air penting untuk proses penghadaman dan penyingkiran toksin dalam tubuh badan.

• Makanan Tambahan - Pengambilan vitamin amat digalakkan untuk wanita 30-an. Kesibukkan dengan tugasan di pejabat dan di rumah menyebabkan kebanyakkan wanita jarang mengamalkan pemakanan seimbang. Jadi, pengambilan vitamin dapat membantu menyelesaikannya.

• Elakkan Bermekap Tebal - Wanita 30-an seelok-eloknya menggunakan mekap yang nipis dan sederhana. Cuba elakkan dari menggunakan foundation yang tebal serta lipstik yang merah menyala. Ianya akan membuatkan anda nampak lebih tua dan garang.

• Positif, Ceria dan Selalu Bersama Yang Tersayang - Wanita 30-an mestilah mengamalkan sikap positif, sentiasa ceria dan selalu bersama yang tersayang. Kehadiran orang-orang tersayang di sekeliling dapat membantu anda membina keyakinan diri dan menghilangkan tekanan.

SPIRIT

Terry Wagner wrote; In every moment of life, you have the power to choose who you are, and who you are becoming. This happens primarily in small ways...the conversations you hold; the way you honor your commitments; the practice of telling the truth, and being present with yourself; and the mindfulness and caring that you bring into your daily actions and activities. It's not too late to choose to become the person you always wanted to look up to and admire. Look at the people who are in your life. Do they cause you to examine yourself, your life, and your vision for yourself. Are you being stretched to go beyond what is safe, familiar, and comfortable...and do something BOLD with your life? Or are they pulling you back to the self that you left long time ago? You build a GREAT life by the choices you make and the chances you are willing to take! Commit to GREATNESS. You deserve ~ Les Brown

TANDA-TANDA ALLAH SAYANG KITA

Bismillahhirrahmanirrahim.

TANDA-TANDA ALLAH SAYANG KITA

Diberikan kesedihan. Dengan kesedihan itu kita akan sering menyembut namaNya.
Diberi kesakitan. Dengan kesakitan itu kita akan sentiasa memohon kesembuhan dariNya. ...
Diberikan kesusahan. Dengan kesusahan itu kita akan menjadi redha.
Diberikan kehilangan. Dengan kehilangan itu kita meminta yang terbaik dari Allah.
Diberikan penderitaan. kerana hanya jiwa yang menderita akan selalu dekat pada Allah.
Diberikan kemiskinan. kerana Allah mahu kita meminta kepadaNya.
Diberi kehinaan. kerana Allah mahu kita mohon kemuliaan dariNya.


Oleh itu ...
--jangan terlalu banyak ketawa.
--jangan terlalu bersuka ria.
--kerana Allah akan jauh dari kita.

tanda - tanda kita dicintai dan disayangi..=)



1. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tau tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tau kegiatan kamu.

5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ’selamat pagi’, ’have fun’, ’selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, karena dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dengan cara yang berbeda, bukan “aku CINTA padamu”.

6. Jika kamu merayakan tahun baru dan kamu tidak mengundangnya ke pesta yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, karena saat-saat itu ialah saat yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. karena saat bersamamu tidak selalu terulang.

8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingat setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. karena dia menyematkan kata-kata mu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, karena dia ingin tahu apa kgemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun susah menggemari kesukaan kamu, tapi akhirnya dia bisa.

10. Kalau kali terakhir kalian bertemu, kamu mungkin sedang sakit, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – karena dia khawatir tentang kamu, peduli tentang kamu.

11. Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan kapan ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup karena kamu telah menggetarkan dunianya.

14.Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15.Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan senantiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan lingkungan yang mungkin membawa pengaruh buruk terhadap kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’

16. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang bikin BETE, seperti menelefon kamu 100 kali sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18. Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19. Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira karena dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari memenuhi permintaan kamu walau sesulit apapun permintaan itu.

20. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda yang berharga buatnya.

21. Dan jika kamu coba menjauhkan diri darinya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyadarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu karena sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, karena dia tidak mau kamu terbebani karenanya. saat kau pinta dia pergi, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, karena dia benar-benar mengerti apa itu cinta

Saturday, March 23, 2013

Menjelang MAC 2012

Assalamualaikum wbt..

wahh time flies so fast... sekejap jer da nk masuk bulan ketiga.. Mac 2012.. beginning months dimulakan di Daerah Pekan,Pahang.. 1 Mac 2012 tarih ini merupakan tarikah amat bermakna dalam kamus hidupku, malah tarikh ini berkongsi dengan ibu tersayangku yang telah dilahirkan ke dunia ini pada tarikh tersebut..1 Mac 1959 yea Hari Ulang Tahun Kelahiran Ibuku Hamidah Binti Hassan... tarikh yang sama merupakan arwah nendaku. arwah tok besar. Fatimah Binti Aki..(mak arwah abahku meninggalkan kami pada tahun 1997..

Kini, tarikh ini jua la yang akan menjadi titik tolak kehidupanku.. urmmm. hanya Allah SWT sahajalah yang mengetahui segalanya.. ku percaya Allah SWT akan memberi tarbiyyah kepada hambanya yang memang sentiasa lemah dan diberi ujian agar sentiasa mengingatiNYa...

Doaku pohon dari kejauhan..biarlah apa yang berlaku akan berjalan dengan sempurna dan ada kebaikkannya di amsa hadapan kelak.. kisah lalu tidak perlu ditoleh dan direnungkan semula... pada yang menanti di hadapan lebih jelas..tetapkan matlamat dan iltizam dan kehidupan ini agar dapat mencorak kamus hidup yang lebih bernilai...

Tanggal 5 Feb 2012

SELAYANG~CONCORDE HOTEL ~PUTRAJAYA~PANTAI DALAM ~ SELAYANG

12.30 p.m
Pick up Oreo Cheese Cake At Norly' S house..yummyyyyyyyy

1.00 p.m
Concorde Hotel
Pick up 2 boxes Monavie from Sis Surin... Monavie stock for my family, tok and Pak Long Mak Long Chot..

1.30 pm
Hihiksss phew konon nk short cut pi Panatai Dalam, i follow highway Mex..tup tup direct trus pi Putrajaya..aiyooo yooo actually i nk attends my officemate wedding at Pantai Dalam.. X jumpa jln kuar ke Bangsar meh...aiyoooo..

2.15 pm
Currently safely arrived at Balqis wedding with her beloved hubby.. :-) pheww im alone... After mam nasi kenduri trus i mohon izin blik...kebetulan time blik, Datuk Bandar Menteri WP hadir..wowwww great..then after salaman pengantin, Pengarah Bhg Pemeriksaaan dan Perundingan, our OC with his beloved wife just coming.... :-) Tuan siap ajak mam lg sekali..hihikss so sorry i tolak secara baik. Smpat bersalaman with his wife :-).. OC smpt berseloroh perkenalkan akula org kuat..hahaksss means aku org kuat Puspanita Bhg..hahakss blushing i.. Aku informs Puan sayalah yg slalu call tu.. Manisss senyuman isteri Tuan Pengarah yea..

2.45pm
Belek my Gc watch..uwaaaa sure x smpat aku rushing back to my home sweet home just wanna watching Apa Kata Wanita Zamzarina Hak Isteri Ynag Ditalak Part 2.. Then aku nekad aku nk nonton in live..tapi this time im alone la without my mum...uhuhuksss.. After i got pass visitor, gigih mendaki anak tangga ke Wisma TV..just about 5 minutes jer on air..phewwww mujurla smpat..kali ni seat aku belakang skali.lega blehla aku belek my galaxy tab tatkala programme ni..Tetamu undangan kali ni Ustaz dan Wakil Ibu Tunggal Engineer yg penah bersama dgn episod lepas.. Berkisarkan petisyen yg telah dihantar kpd Jemaah Menteri..wowww that's sound great..

4.35pm
Reach at home sweet home Selayangku Sayang... Br dapat bersama family minum ptg with Oreo Cheese Cake homemade by Norly...yummmyyyyyy mmg sedap...dpt pujian my family..kalah Secret Recipe oo..

10.14pm
Update my blog for today routine...see u again..love alls..

P palang s: berangan jd selebriti..hihiksss i suke glamouresss...upssssss

Tanggal 5 Feb 2012

Tanggal 5 Feb 2012
Ahad
Selayang~Concorde Hotel ~ Putrajaya~Bangsar

Hurmm ari ni pepagi aku terjaga dari lena.. Then trus breakfast pulut nyior bersama ikan masin hasil masakan bonda tersygku.. Oh yea smlm pak long chot,mak long chot dan tok ku dtg ke teratak bonda di Selayang bersama~sama Pak Ngah ku..depa wat surprise mai dr Kedah..terubat segala rinduku tatkala menatap wajah mereka..mujur kami x pulang ke Kedah juga..yeala memandangkan cuti pjg sehingga Selasa.. 4 hari.. :-)

Pepagi aku terima sms dr Norly..tempahan oreo cheese cake telah siap utk diambil..then kebetulan gak aku terima incoming call dr Kak Surin..aku perlu dptkn stok Monavie utk keluarga dan saudara maraku..tok dan mak long pesan utk dibawa blik ke Kedah.. So after aku pick up oreo cheese cake dr rumah Norly di SU..trus aku memecut ke ibu kota membelah jln Kuching hingga ke Concorde Hotel... Yeszaaa matlamat tercapai... Aku dpt bawa blik pe yg dihajati..just imagine ke hulu hilir aku drive with the cake..hahakssss..

Then,aku teringat wedding my officemate Balqis di area Pantai Dalam..alamak jam da dkt kul 1 lbh..trus aku ikut Highway Mex dgn harapan dpt short cut..hahakssss kesilapan besar kereta ku trus ke Putrajaya..alamakkkk..tu ar malu bertanya sesat jln.. Hihiksss dr Putrajaya aku turn back menuju ke Pantai Dalam..kali ni mustahil akan silap coz kalo blik umah my mum sering gunakan jln ni.. Alhamdulillah aku tiba tepat kul 2.15..Mujur dpt parking..aku keseorangan....huhuksssss

Yihaaaa, melangkah je dpt lambaian Balqis, aku serahkan salah satu oreo cheese cake pd Balqis :-).. Present Balqis aku x smpt nk wrap..hahaks..aduyai.. Sorry sis kelam kelibut i..dptla snap pic Balqis with her hubby..then trus aku mam..sekejap jer..usai mam aku beredar..sempat terserempak dgn Datuk Bandar dan Pengarah kami, Oc with her beloved wife :-)..

Memandangkan program Apa Kata Wanita begin at 3 pm..aku mmg x smpt la kalo nk prushing back to home sweet home... So aku nekad pi tgk secara live by second time..lgpun umah Balqis dgn RTM mmg dekat bangat..hahaksss dgn slumbernya aku pun dotkan pass visitor then trus bergegas ke Wisma Tv..tatkala tu about 5 minutes nk start..da on air..hahaksss.lega aku dpt seat eventhough belakang skali.. :-)

Yes,this is my second time attending this programme.. Apa kata Wanita Bersama Zamzarina..hot topik Hak Isteri Yang Ditalak Part 2..kali ni Datuk Dr Maznah Hamid tidak bersama..tpi Tetamu minggu lepas iatu Ustaz dan Wakil Ibu Tunggal turut hadir..kali ini berkisarkan petisyen yg telah dihantar ke Jemaah Menteri pada Jumaat lepas...then pesanan akhir Ustaz mmg menusuk kalbu..ciri ~ ciri mengenali lelaki budiman dan beriman...mmg touchingla...

Utk yg ketinggalan saksikan live pada hari ini Ahad, saksikan ulangan di tv2 jam 1 ptg kay... Aku tetibe jatuh cinta dgn program live...

P PALANG S: suka menuntut ilmu yg tak penah sudah..... :-)

1st Feb 2012

Berdebar~debar saat dan tika ini..hanya Allah swt sahaja yg mengetahui debaran di dadaku..ya allah kau tunjukkanlah jalan dan berikanlah au kekuatan dalam menempuh hari yg mendatang..hanya Kau saahja yang mengetahui segala pencaturan dunia dan akhirat..aku hamba Allah mu sentiasa memohon dan mendapat kelimpahan dariMu..semoga mendapat jalan yg sebaik mungkin demi masa depanku dan dirinya... Rindduuuuu sgt padaNya..

Terapi minda Penghujung Januari 2012..


Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah setelah sekian lama menyepi berblog..kali ini insyallah aku akan setia utk update stories mories..syukur alhamdulillah berkat savings di ASB ku..aku berjaya mendapat simpanan yg mencecah puluhan ribu ringgit.. Syukur..yea memang aku akui sejak berkerjaya dlm government ni aku sedikit sebanyak mngajar utk menabung demi masa depanku kelak.. Tqsm for officemate yg membrrikan nasihat yg bernas tatkala aku baru saja 2 tahun tika itu berkerja di sektor kerajaan... Owhhhh .berkat usaha ini dapatlah membantu aku tika aku membuat persiapan my big day last year..yeaa my wedding..syukran...

Ermm oh yea aku skg menjadi peneman setia my new gadget...galaxy tab 7.0 plus..love it so much...memula time tu duk survey galaxy tab 10.1 then da nekad nk gunakan my ASB to have this gadget..then i trus grab the latest galaxy tab 7.0 plus coz can make phone call... Wowwwww...mmg worth it...teman di kala menjalankan tugas rasmi dan luar tugasan.... Love it.... :-) memula keliru gak nak memilih antara galaxy note and this once...then salesman digi inform better u choose this once...nanti u ll regret...uhuksss then i mmg luckly have this gadget.... :-)

Oh yea..hari ni penghujung Jan 2012..i' m on leave until this Thursday to settle down my current issue..yihaaaaa.. Need some rest and theraphy as well.... Then after wake up jer, i fresh up and then trus terniat nk jengah ikea nad the curve bagi menggamit zaman silam yang membaw seribu makna bersama si dia yg pernah singgah di hati aku...yea yg aku paling sayang... Oh my god...byk memori yg terindah yg takkan mungkin luput dlm ingatanku begitu saja... So sad :'(

AKu lebih suka menyendiri..aku suka menghabiskan masa di kedai buku spt Borders,MPH, Kinokuniya, Popular dan swaktu dgnya...yeaaaaa aku memang ulat buku... Aku akui..syurga buku..itulah tempat aku menagih cebisan ilmu dan bahan ilmiah....mybe sebab aku adalah anak pererempuan tunggal dlm siblings...yea aku anak sulung drpd 4 adik bradik ku yg semuanya hero belaka.... Aku memang beruntung..aku tak pernah merasa bercakaran sesama kakak dan adik sepertimana temanku yg lain... Ahhh aku memang teringin nak merasai kasih syg seorang kakak dan adik...

Hari ini aku menghabiskan ke ikea utk lunch keseorangan. Menikmati meatball,pasta, daim cakes and chinanmon...

Phewww i'm so greedy..hahakssss just imagine 15 meatball aku mkn sengsorang and then aku tak mampu abiskan..hahakssss

Ermmm then aku pi Metrojaya then aku terpikat brand T'ebe yg Made in New Zealand... Phewwwww nk trial first kaloo kay aku akan beli one set facial laks....

Last but not least aku jejakkan kaki ke Guess and grab beli tote bag...da lama tak masuk boutique Guess..ermmm :-) ..yihaaa... Then trus aku pi Starbucks... Aku menikmati Java Chip... :-) slurppp......

Selamat tinggal Jan 2012..pergilah duka bawalah gembira Feb 2012...

Syukran Alhamdulillah...

PEKAN, PAHANG
1 FEB 2012
9.00 HOURS

kupanjatkan kesyukuran... Tqsm for those who supports me, my lovely mum,my siblings, my grandma, my counsins and etc... :-) aku rasai kepuasan keputusan yg telah aku buat adalah yg jalan yg terbaik bagi kedua ~dua pihak untuk diberikan masa dan peluang perbaiki kesilapan dan diberikan ketenangan.. :-) Aku berterima kasih tidak terhingga kpd Puan Rahayu dan kwnku Mr Rohaizad yg membuka minda agar TIDAK bertindak di luar batasan...

Ya Allah, sesungguhnya hambamu ini lemah utk menghadapi segala kesulitan.. Hanya Enagkau yg Maha Mengetahui dan Maha Melihat segalanya....ajal,jodoh dan maut semuanya telah dicatatkan utk setiap hambamu.. Moga aku mendapat tarbiyyah dan hidayah yg sempurna dariMu...

Sekiranya aku diberikan peluang kedua ini, akan aku perbaiki segala kesilapanku..akan ku usaha utk menjadi yg sempurna sebaik mungkin..sememangnya aku masih lagi menyayangi hubungan ini...

Tapi sekiranya memang bukan ini yg terbaik, aku redha dan pasrah utk teruskan kehidupanku kelak.... Mungkin ada hikmah di sebalik semua ini...

Satu Hati Dua Jiwa..

AKU HANYA sekeping HaTi

sad storie mories

erm..sungguh tak terduga besar ujian dr Illahi buat diriku utk tahun baru ini..moga hambamu ini tabah menghadapi segala onak duri duniawi hingga akhirat kelak.... Tqsm for my beloved family sentiasa memberikan semangat dan sumber kekuatan utk aku menempuhi liku2 kehidupan ini...yeaaaa this year, i'm being 29 years old....not to young any more.....masih jauh lagikah perjalanan hidupku? Ya Allah... KuatkaNlah diriku hadapi ujian besar dariMu yg tak henti2 utk menguji sejauh mana hambamu yg lemah ini mengingatiMu.......terima kasih Allah SWT...

January 2012

Hurm... Pengalaman, rintangan, badai dan ujian menguji sejauh mana hamba Allah SW T mampu bertahan.. Syukran aku dilimpahi dgn ombak rindu dan ombak benci di dalam sanubariku telah membuatkan aku lebih tabah dan redha di atas perjalanan hdup di duniawi ini... Tidak sungguh kuduga apa yang telah dibina dengan dengan sebaik mungkin, mudah sahaja dirungkaikan dan dirapuh oleh tangan yg aku sayangi selama ini..byk yg aku timba pengalaman..mengajar aku lebih erti dewasa... Yeaa aku akui ini membuatkan aku lebih dekat dgn pencipta yang Maha Esa...syukrannnn....membina ruang untuk aku lebih menghargai dan memperbaiki kesilapan diri.... Kini aku parah.jika ini memang jalan terbaik buat diriku dan dirinya..inilah pengorbanan yang hakiki.... moga aku bertemu dgn ciptaan Allah yang lebih sesuai dan sepadan dgn diriku..
Tarikh keramat dan klimaks pada 1 Feb tahun ini adalah titik tolak penghidupan aku yang baru..ni bukan drama, filem ataupun novel tapi kenyataan dan realiti yang aku harus hadapi....aku tenang... Aku bersyukur keluarga, sanak saudara semua menyokong dan memberikan semangat dan kekuatan buat diriku..... :-) walaupun di jauh sudut hati terguris dgn tindakan melulu tanpa ada ruang komunikasi yg baik dan keputusan yg kurang bijak dibuat.... :'(
MY NEW RESOLUTION??????????

Sunday, January 29, 2012

Apa Kata Wanita bersama Zamzarina




Assalamualaikum wbt..
Alhamdulilah 29 hb Jan 2012 dapat mengikuti live di Studio 1 RTM Angkasapuri dalam Rancangan Apa Kata Wanita bersama Zamzarina dgn hot topik iatu Hak Wanita Yang DiTalak...
Aku bersama bonda tercinta beruntung dpt seat dpn skali, permulaannya seat kami diasingkan.wahhh sungguh ramai tetamu... Rupa~rupanya kebanyakkan dari Persatuan Ibu Tunggal.. Then time menunggu live aku terima sms dr penganjur Datuk Dr Maznah Hamid, iron lady Malaysia...hihikssss terus aku dijemput dipelawa utk duduk di seat VVIP bagi jemputan khas facebook Datuk Dr Maznah Hamid... :-) love it..dpt fuduk sebelah bonda tersayang..my mum... :-)
So far sepanjang program itu sedikit sebanyak dapatlah pengetahuan berkaitan Hak Seorang Isteri Yang DiTalak..byk rupanya yang dpt dituntut oleh isteri yg telah berpisah dgn suaminya.. Nafkah edah,nafkah mutaah, fasakh, nafkah anak dsb... Yang lebih menarik ada Bantuan Kewangan kepada isteri~isteri yg tidak dapat menuntut nafkah dr suami... Rupanya ada juga hukuman dipenjarakan bagi suami yang gagal melaksanakan tanggungjawab selepas mahkamah memutuskan...wahhhhh hebatt... Hihikssss aku dan mak saling berpandangan tak dpt bygkan ada pusat khas kah utk suami yg nusyuz dan ingkar..huhukssss
Oh yea bagi yang telah terlepas menyaksikan siaran langsung ptg td jam 3 hati ini dpt menyaksikan siaran ulangannya pada Jumaat jam 1 ptg di TV 2....hihiksss Pak Long mentions ada nampak kelibat aku dlm tv..nie tak sabar nl tgk siaran ulangan...upsssss blushinggggg :-X

Sunday, January 15, 2012

New Resolution 2012

Assalamualaikum wbt..
Alhamdulillah syukran, akhirnya muncul tahun 2012 dgn resolution yg baru dan iltizam yang jitu untuk menempuh hari yang kian mendatang. AKU MEMOHON TAHUN 2012 MERUPAKAN TAHUN REZEKI BUAT DIRIKU...Aminnnnnn.. Insyallah mudah-mudahan...
Hurmm perkahwinanku hampir 7 bulan..4 Jan 2012 genaplah 7 bulan usia penikahan kami disatukan sebagai sepasang suami isteri....so far, aku happy bersama hubby tercinta, Mohd Usry. .... :-) doakan kebahagiaan rumah tangga kami kekal abadi hingga ke akhir hayat...syg sygkan abg...abglah satu-satunya insan yang bertakhta di hati syg..suami syg dunia dan akhirat..tiada pengganti yg setandingan dgn dirimu abg..love u so much.......