SWEET MEMO


Sweet Pinky

Friday, July 10, 2009

Interbiu...Part 1

Salam…
Hi wasssaup wasaaup….diz entry aku nk citerkan mase first time aku memuler di interbiu oleh government …(tapi bukan post aku skang) hurmm kt ner aku memulekan diz story..kay..start with diz kay….ermm tanpa diduga..syukur Alhamdulillah aku dapat panggilan temuduga dari SPA untk kali ke-2….ermm fyi aku cume apply 2 kali post di SPA…..Post yg pertama kali..aku leh dapat Pegawai Khidmat Pelanggan untuk ditemuduga..hahaks eventhough just gred 17 for those who have SPM jer..tapi aku redha la..gagahkan diri gak gi amik experience utk di interbiu di Putrajaya……time aku baru jer abis study kat sumwhere in Damansara….eh..hold on…time tu aku da keje kat private sector as Account Executive kat Damansara Perdana… ermm kay bebalik citer tu laks k …mmm bukan mudah tau name kite nk ditapis utk panggil interbiu..sbb tu time tu kna syukran bebayk..sbb tu aku gi gak utk diinterbiu…. Pehh mmg ngamai utk post tu jer..beribu2 lemon bagai..hahakss….. aku redah jer..just imagine adakah akan akan dapat diz post?... kay u alls nk tau..pe interviewee tu habaq kat aku…

Interviewee: Miss Yusrina, skg ni awak da bekerja sbg Account Ex kt private sector gaji dlm bape sebulan?

me: skg ni saya dapat dlm RM1300 sebulan..

Interviewee: Kayla tu Cik, nape nk apply post utk 17 dan sanggup ka nak gaji rendah ni..basic awak cumer dlm RM600 jerr..Cik tau kan?

Me: Saya tak kisah Encik…sbb keje kat government ni more secure….(sambil senyum)

Due interviewee pandang each other n menyengih sesame sendiri…

Interviewee: Oh ,Cik der kelulusan Higher National Diploma in Business IT twinning with University of Wales,United Kingdom..mmm nape sanggup nk apply for SPM jer ni?

Me: Encik.macam saya ckp tadi..keje in private sector nie kite tak dapat jangka…manerla tau kot2 esok lusa da nk bangkrap ka n tutup…saya tanak..tak terjamin..

Interviewee: Macam niela Cik Yusrina…pekata awak apply yg setara dgn kelulusan awak…awak apply semula kat SPA..insyallah tu nanti akan dapat..berbaloi skit Cik..maafla yea..utk jawatan ni saya ase tak sesuai utk saudari..

Me: Oh, tak mengapa…Terima Kasih Encik yea..

Aku kuar dgn muke penuh kepuasan..walaupun aku x dapat tapi aku ase miracle akan menanti aku…aku doakan pe yg dikatakan olleh salah sorang interviewee tu akan menjadi nyata….

2 comments:

Azie N Arif said...

best rina dpt keje gomen. Terjamin masa depan....masa ambik exam dgn blazer yg sama..perhhh...siap name tag lg....gerun akak tgk..apa2 tahniah yer.

MiSs YusRina said...

hurmm..thanks kak..tu lar kna sujud syukur nih...dapat keje baik demi mase depan..akak pun tak kurang hebatnya pee..hikhik... hahaks blazer tu beli pas keje la kak..saya nyer keje kena deal dgn top management sbb tu formal jerr.hikhik